Persoonlijk Hoofdpagina Forum Artikelen Zoeken Release dates Gamelist Cheats Nieuws tips Contact

Apollo Justice: Ace Attorney review

Door CrimiClown op 2008-03-07 01:39 - Views: 30721

Apollo Justice: Ace Attorney review


Gerechtigheid is terug en interessanter dan ooit! Het is alweer even geleden dat Capcom met de laatste Phoenix Wright game kwam aanzetten. De populaire Japanse rechtszaak serie voor de GBA werd vertaald, geport en wereldwijd uitgebracht voor de Nintendo DS. Nu de serie afgelopen is, heeft Capcom besloten om de serie voort te zetten waar het afliep. Apollo is er klaar voor...


Wees gewaarschuwd, de volgende review van Apollo Justice: Ace Attorney bevat spoilers!

Apollo Justice
Phoenix Wright, advocaat, maakte in eerdere spellen zijn debuut als 'Ace Attorney', de verdediger van de wet die elke zaak klaar kon spelen. In dit deel is het tegendeel bewezen. Wright is in een valstrik gelopen en heeft daardoor ongeldig bewijsmateriaal geleverd, wat hem zijn baan kostte. Na zeven jaar speurwerk is hij erachter gekomen hoe en waarom dat gebeurd is... en hij heeft hulp nodig.

Apollo Justice; Rookie Attorney. Vlak nadat hij zijn school had afgemaakt werd hij aangenomen door Kristoph Gavin, een doorgewinterde advocaat met ongekende ervaring. Jammer genoeg houdt Apollo deze baan niet lang.

Apollo Justice: Ace Attorney screenshot Apollo Justice: Ace Attorney screenshot


Het spel verloopt in 'zaken', welke de hoofdstukken van het verhaal zijn. Elke zaak heeft een bijpassende naam die, volgens traditie, met 'Turnabout' begint. Wanneer je aan de eerste zaak begint, krijg je (zoals bij elke zaak) een kort introfilmpje, waarna het verhaal begint.

Tijdens de eerste zaak leer je het spel snel kennen. Het spel is voornamelijk op tekst en plaatjes geörienteerd. Het spel is zowel met de stylus als met de toetsen te bedienen. Beide verlopen lekker soepel, waardoor je de keuze krijgt om met twee handen of met de stylus te spelen. Persoonlijk vond ik het wel fijn met de stylus te spelen, zodat ik met mijn andere hand af en toe wat drinken kon pakken. Een praktische besturing dus, wat ook wel te verwachten was. Ze hebben immers genoeg tijd gehad dit te perfectioneren, aangezien de besturing van het spel al sinds de GBA versies hetzelfde is gebleven.

Het spel kent twee grotere delen, Trial en Investigation. Bij de investigation verzamel je informatie, praat met mensen en onderzoekt de scčne delict. Wanneer je het verhaal goed volgt (wat wel de bedoeling is van een spel dat van een goed verhaal afhangt), ben je na de investigation geďnformeerd genoeg om de zaak te winnen. Na de investigation komt, vanzelfsprekend, het Trial-gedeelte. De enige uitzondering hierop is de eerste zaak, die begint met een Trial om je de basis te leren. Tijdens een Trial ondervraag je de getuigen, presenteer je bewijsmateriaal dat je gevonden hebt en probeer je je getuigen te 'breken'. Dit doe je door ze in een nauw hoekje te drijven en uiteindelijk eruit te spelen met een goed geplaatst bezwaar. Dit kun je doen door op de "OBJECTION" knop te drukken, maar zelfs als je daar geen zin in hebt, zit er een geperfectioneerde stemherkenning in het spel; wat betekent dat je wordt gehoord wanneer je roept:

Apollo Justice: Ace Attorney schuldig!


Apollo Justice: Ace Attorney screenshot Apollo Justice: Ace Attorney screenshot


Tot zover lijkt het spel nog heel erg op de voorgaande delen. Wat maakt Apollo Justice nou zo leuk?
Apollo Justice introduceert een paar nieuwe elementen aan de gameplay. Eén daarvan hebben we kort kunnen meemaken in de laatste zaak van het voorgaande spel; Phoenix Wright - Ace Attorney. Deze laatste zaak heeft Capcom toegevoegd aan het originele spel als 'warming-up' voor Apollo Justice. Je kan bewijsmateriaal in een 3D-vorm bekijken, waardoor het mogelijk is om al je bewijsmateriaal tot op de fijnste details te bekijken. Ook worden in deze laatste zaak personages geďntroduceerd die een grotere rol spelen in Apollo Justice.

Het andere gameplay element is het opvangen van 'slechte gewoontes' van je getuigen. Het spel gebruikt allemaal hoge kwaliteit sprites, die zelfs nog mooi lijken wanneer ze vier maal zijn ingezoomd. Dit heeft een reden. Wanneer de speler vermoedt dat zijn getuige liegt, is hij in de meeste gevallen in staat om 'Focus' aan te zetten.

Wanneer je focust, zal de getuige vier keer langzamer 'spreken' en vier keer ingezoomd zijn, zodat je goed de details van deze persoon kan bekijken. Laten we als voorbeeld nemen dat de getuige een boterham met pindakaas heeft gegeten voor zijn ontbijt, maar hij beweert dat het kaas was. Wanneer je focust, zul je zien dat de getuige een rare 'tick' zal vertonen bij de woorden "een boterham met kaas". Dit kan van alles zijn, van een grote zweetplek onder de oksels tot het kreukelen met de pagina van een boek. Dit klinkt heel lastig om te vinden, maar over het algemeen weet je zelf wel ongeveer wanneer een persoon liegt. Je hebt immers net wat speurwerk achter de rug wanneer je Trial begint. In de meeste gevallen heb je genoeg informatie opgedaan om er achter te komen wanneer iemand liegt en waarom hij liegt; je moet het alleen nog bewijzen. Met de 'Focus' functie wordt dit allemaal net iets makkelijker.

Apollo Justice: Ace Attorney screenshot Apollo Justice: Ace Attorney screenshot


Heel interessant allemaal... maar ik weet nog steeds niet of ik het spel moet gaan kopen...
Ten eerste is dit spel alleen een aanrader voor mensen die de voorgaande delen hebben gespeeld. Een groot deel van de humor van het spel ligt in referenties naar de vorige delen. Een ander deel van de humor ligt in het feit dat Capcom de internethypes van nu erkent. Zo is er bijvoorbeeld een getuige, mevrouw Olga Orly, die zodanig veel leugens vertelt dat de mensen in de rechtzaal geregeld "Oh really?" vragen. Dit natuurlijk met betrekking tot de welbekende witte uil. Een ander voorbeeld is een referrentie naar de actiefilm "300". Wanneer Phoenix om een wachtwoord vraagt naar een computer database, krijgt hij als antwoord:

Apollo Justice: Ace Attorney screenshot


Verder is, behalve de humor van dit spel, het verhaal gewoon goed. Je krijgt in het begin weinig informatie over het hele verhaal (je krijgt wel genoeg om de zaak te halen, natuurlijk). Later in het spel onthult het verhaal zichzelf langzaam. Als je goed oplet tijdens het spelen en je neemt de informatie in je op, krijg je aan het eind van het spel de opvullingen voor al die lege plekken in het verhaal. Een buitengewoon interessant verhaal voor zowel Phoenix Wright veteranen als nieuwkomers in de serie.

Is dit spel dan echt helemaal perfect?
Niet helemaal. Er zijn een paar minpuntjes die ik even wil aanstippen. Dit spel is gemaakt voor degenen die echt van een lang verhaal houden. Het is vaak zelfs een beetje te lang. Ik lees elk stukje en beetje van het verhaal goed en neem dat in mij op. Capcom gaat er vanuit dat iedereen gewoon op 'A' drukt tot ze weer iets kunnen doen. Alle details worden in de loop van het spel meerdere malen herhaald, soms door middel van 'flashbacks'. Dit is overbodig voor vele spelers en het eet toch flink wat tijd op de lange duur.

Apollo Justice: Ace Attorney screenshot Apollo Justice: Ace Attorney screenshot


Ook is de muziek niet echt super. Het doet wel waar het voor gemaakt is, bijvoorbeeld spanning toevoegen, maar wanneer je in één minuut drie maal hetzelfde 'loopje' voorbij hoort komen is de spanning er al snel van af. De muziek bestaat voornamelijk uit korte stukjes die continu herhaald worden tot je het geluid uit zet. Niet ideaal.

Nou, vooruit, traditie is traditie. De vier G's:

Gameplay: 9
Het spel verloopt heerlijk soepel. Alles wat moet werken, werkt zoals het hoort. Het verhaal wordt heerlijk vlot overgebracht, niet te langzaam. Wie van een goed verhaal houdt en altijd klaar is om een moord op te lossen, moet dit spel kopen.

Graphics: 9,5
Verbluffende sprites, geweldige animaties, 3D-objecten die perfect zijn uitgevoerd en zelfs een 3D-minifilm tijdens de derde zaak. Dit spel zit grafisch gewoon top in elkaar.

Geluid: 8,5
Het geluid vervult zijn doel. Het voegt spanning, drama en humor toe op de perfecte plekken waar dat nodig is. Zelfs oude liedjes uit de vorige delen zijn opnieuw gebruikt waar een nostalgische sfeer nodig was. Geluidseffecten voegen toe aan de emotie van het gesprek, net zoals emoticons dat zouden doen voor het chatten.

Geheel: 9
Dit spel verdient niet minder dan een hele vette voldoende. Geweldig uitgevoerd, goed gelinkt aan de vorige delen en een verhaal dat interessanter is dan ooit.

Deze game is het kopen waard. Geloof me, ik ben
Apollo Justice: Ace Attorney schuldig!


reacties

Reactie van maikelsteneker op 2008-03-11 08:37 :
Spoilers? Dan lees ik 'm nog niet :P Dat deze game de moeite waard is kan ik zelf ook wel bedenken :D
Reactie van Haggis McHaggis op 2008-03-11 15:36 :
Je zit weer op de frontpage broertje. ;) Je treed in mijn voetsporen. :D :p
Reactie van entrail op 2008-03-12 21:10 :
geweldig review:D
Reactie van Mr. Anderson op 2008-03-15 14:33 :
Beetje hoge cijfer. Het heeft te weinig nieuws laten zien en de nieuwe personages zijn niet al te boeiend.
Reactie van CrimiClown op 2008-03-16 21:25 :
Mr. Anderson, het klopt dat het meer van hetzelfde is, maar dat neemt niet weg dat 'hetzelfde' al goed was. Dat de personages niet altijd even boeiend zijn ben ik het wel een beetje mee eens... Vooral aan Trucy merk je dat ze het karakter heeft van de oude Maya.
Reactie van Angel Swordsman op 2008-03-18 20:17 :
Ik vind dit spel eerder een 8 waard, aangezien er niet veel nieuws gebeurt (niet dat dit erg is natuurlijk :) )
Reactie van amber op 2008-05-28 21:12 :
Goeie review die plaatjes erbij maken het ook wat leuker je hebt ook goed uitgelegt wat nieuw in het spel is en wat hetzelfde blijft maar bedoel je in plaats van scène delict niet plaats delict?
Reactie van maikelsteneker op 2008-06-09 22:05 :
Niet zo'n geslaagde review vind ik persoonlijk. Het leest niet zo lekker weg, en je gaat wat mij betreft te veel in op bepaalde gameplay features, en te weinig op de kwaliteit van het spel zelf. Daarmee bedoel ik ook het verhaal en dergelijken. Verder is het ontzettend slordig dat je screenshots uit andere spellen gebruikt. Ik zie bijvoorbeeld wat screens uit Phoenix Wright: Ace Attorney: Trials and Tribulations en ook nog wat beeldmateriaal uit de encyclopedie die exclusief in Japan verschenen is. Je legt het spel dan weer wel goed uit, en met het oordeel ben ik het ook helemaal eens :) Of nee, toch niet :P De graphics zijn wat te hoog beoordeeld wat mij betreft; alles ziet er goed uit, maar niet goed genoeg voor een 9,5.
Reactie van brentieboy op 2009-04-09 20:23 :
review is een beetje lang heb vaak zin gehad om gewoon delen over te slaan. je vertelt ook veel onnodige info zoals het trial en investigation-deel. echt phoenix spelers kennen dit dus moet je het niet volleig uitleggen. newbie's zoals ik vinden het leuker om dat zelf te ontdekken. je moet echt wat mysterieuzer zijn in je review dat trekt mensen aan om hem volledig te lezen.

Om te kunnen reageren op dit artikel moet je ingelogd zijn.
^^