Persoonlijk Hoofdpagina Forum Artikelen Zoeken Release dates Gamelist Cheats Nieuws tips Contact

The World Ends With You review

Door CrimiClown op 2008-05-06 01:18 - Views: 27596

The World Ends With You review


Square Enix staat bekend om hun Final Fantasy reeks en andere games waarbij grote zwaarden en draken centraal staan. Jupiter, een afdeling van Square Enix, vond dat daar eens verandering in moest komen... Maar was dat wel een slim idee?


The World Ends With You (in de volksmond beter bekend als WEWY) begint met een jongen - Neku - die ontwaakt op de straten van Shibuya, een district van Tokyo. Het Shibuya in The World Ends With You is een bijna perfecte remake van het echte Shibuya. Wanneer je foto’s van Wikipedia of waar dan ook vergelijkt met screenshots uit het spel, zie je ontzettend veel overeenkomsten (met uitzondering van namen, in verband met copyrightschending). Wanneer je met Neku door deze getekende versie van Shibuya loopt, zul je je dan ook verbazen over het detail van de achtergronden. Dit komt omdat het eigenlijk gewoon foto’s zijn van Shibuya, maar dan nagetekend in mangastijl. Love it or hate it, maar laat je niet kisten door het feit dat het manga is. Ikzelf ben helemaal geen manga fan, maar ik liet me niet afschrikken door de overvloed aan Japanse tekenkunst in dit spel.

The World Ends With You screenshot


Neku, de hoofdrolspeler van The World Ends With You, is een arrogante en asociale jongeman. Hij draagt grote (maar stijlvolle) koptelefoons om zo alle geluid van de straat de blokkeren. Hij heeft er een ontzettende hekel aan als hij in de weg wordt gelopen of als hij andere mensen moet aanhoren. Dit alles wordt duidelijk gemaakt in het introfilmpje van het spel, waarbij ik al meteen verkocht was. Neku heeft verder veel respect voor de kunstenaar ‘CAT’, verantwoordelijk voor een groot deel van de graffiti in Shibuya. Neku spendeert een groot deel van zijn tijd met het zoeken en bezoeken van meer CAT-kunst.

Wanneer Neku plotseling op “The Scramble” wakker wordt, een groot kruispunt in Shibuya, merkt hij dat er iets niet klopt. Normaal negeert hij alles en iedereen, maar het lijkt nu wel alsof hij ook niet gezien wordt. Al snel wordt de hoofdpersoon aangevallen door mysterieuze kikkers. Hij rent er als een speer vandoor. Buiten adem rust hij uit bij het standbeeld van Hachiko, waar hij zijn ‘partner’ Shiki tegenkomt. Neku weet niet wat er gebeurd en voordat hij het weet sluit hij een ‘pact’ met Shiki. Vanaf hier begint het spel.

Het spel draait vooral om het overleven van battles en het oplossen van puzzels. Elke dag (non-realtime) krijg je een missie die je binnen een bepaalde tijd moet uitvoeren (ook non-realtime). Als die missie niet door één van de ‘Players’ wordt uitgevoerd, wordt iedereen verwijderd van ‘The Game’. Neku komt er dus achter dat hij niet de enige speler is. Ook komt hij te weten dat ze ‘The Game’ spelen, een spel geleid door hogere machten. ‘The Game’ is een spel dat zich afspeelt in de onderwereld, in het alternatieve “Underground Shibuya”. Hierin komen alle zielen die dood zijn gegaan in Shibuya om een spel te spelen. Winnen ze, dan mag één speler terugkeren naar de echte wereld en verder leven. Verliezen ze, dan verliezen ze alles, zelfs hun plek in het hiernamaals.

De gevechten zijn in het begin erg ingewikkeld. Je speelt met de stylus en de pijltjestoetsen (of A B X Y voor linkshandigen). Op het onderste scherm bestuur je Neku, die met van tevoren gekozen ‘Pins’ aanvallen kan doen door een bepaalde tekening op je touchscreen te maken. Bijvoorbeeld, Pyrokinesis, een pin die vuur kan oproepen, wordt geactiveerd door een streep over je vijand te trekken. Vanaf daar kun je bochten maken om je vuur bij te sturen. Een ander voorbeeld is Ice Risers, waarmee je een ijspegel kan doen groeien door van beneden naar boven een snelle streepbeweging te maken. Wanneer je dit onder de knie hebt, moet je nog om het bovenste scherm denken. Daar staat je partner Shiki met haar knuffeltje te zwaaien. Gelukkig is de besturing voor haar wat simpeler. Je drukt op het pijltje dat overeenkomt met de locatie van de tegenstander en ze slaat die kant op. Druk vaker voor een combo. Het lastige zit hem in het bekijken van beide schermen tegelijk. Je vijanden staan natuurlijk niet stil, dus je moet er rekening mee houden waar ze staan en op welk scherm ze staan. Als je één vijand bevecht, staat hij op het bovenste scherm EN op het onderste scherm. Ze delen één HP balkje, dus als je ze op het bovenste scherm aanvalt, krijgen ze ook schade op het onderste scherm. De truc zit het in het perfect timen van de aanvallen om je vijand veel schade te doen. Gelukkig bevat het spel een systeem waarbij de partner het automatisch kan overnemen als het je wat teveel wordt. Het spel zelf geeft je ook het advies om de eerste paar levels rustig aan te doen en je partner maar lekker haar gang te laten gaan.

The World Ends With You screenshot The World Ends With You screenshot


Al deze actie wordt natuurlijk niet stil uitgevoerd. Tijdens de gevechten wordt er op en neer geschreeuwd tussen beide schermen, zodat je altijd weet wat er aan de hand is. Wanneer je jezelf bijvoorbeeld op het bovenste scherm aan het focussen bent en je hoort ineens “Neku, behind you,” dan weet je dat je snel naar je onderste scherm moet kijken. Meer waarschuwingen worden gegeven aan de hand van je "Sync. Rate". Dit kun je opbouwen door je partner te vriend te houden door haar lekker eten te geven en mooie kleding. Ook worden “Puck Attacks” sterker met een hogere Sync. Rate. Dit houdt in dat wanneer Neku een aanval uitvoert, er een groene lichtbal, de puck, wordt overgespeeld. De eigenaar van de puck kan zijn of haar combo aanval wel tot 5 keer zo sterk maken. Het is dus belangrijk dat je op beide schermen goed speelt wil je snel van je vijanden af zijn.

De gesprekstof is vanzelfsprekend niet het enige geluid dat dit spel bevat. Het spel heeft een subtiele techno- en hiphop setting. Alle muziek is zorgvuldig gecomponeerd door een Japanse popgroep (vrees niet, meer dan 80% is gewoon Engelstalig). De soundtrack is niet alleen leuk om aan te horen, maar spoort ook mensen aan om zichzelf open te stellen voor andere muzieksoorten. Hiphop is zo mainstream geworden, vooral in ons koude Friesland, dat de meesten zich er vanaf keren. Deze soundtrack bewijst dat het ook anders kan en heeft menig mens (en vooral mij) er van overtuigd dat hiphop niet per definitie slecht is.

The World Ends With You kent meer dan 300 Pins die je kunt gebruiken in gevechten. Elke Pin kun je ‘trainen’ door hem in een gevecht te gebruiken, door multiplayer spellen te spelen of door je DS af te sluiten. Echt waar, ik lieg niet! Wanneer je jouw DS uitzet, krijg je “Shutdown Points” per 10 minuten (realtime), waarmee je Pins kunnen levellen. Dit hebben de makers bedacht zodat je niet 24 uur per dag dit spel gaat spelen, maar af en toe ook pauze neemt. Vele van deze Pins kent een evolutie, die op één van deze drie manieren kan evolueren in de volgende Pin. De meeste evolueren door gewoon te vechten (Battle Pin Points), maar een stuk of 30 evolueert alleen wanneer je ze levelt door je DS uit te doen (Shutdown Pin Points). Nog weer een stuk of 30 evolueert door te multiplayen (Mingle Pin Points). Op deze manier zijn er dus talloze combinaties van Pins die je in gevechten kan gebruiken. Ontwikkel je eigen gevechtsstijl en versla je vijanden op de manier die jij het best vindt! Natuurlijk zijn deze Pins niet makkelijk te verkrijgen. Vele moet je kopen in winkels voor een stevige prijs, maar een groot deel van de Pins kun je alleen krijgen als monster-drop. De standaard kans om een drop te krijgen is 1%, maar wanneer je jouw eigen level verlaagt, wordt deze hoger. In andere woorden, des te riskanter het gevecht, des te beter de Pins die je kunt krijgen door met monsters te vechten.

De multiplayer van het spel bestaat uit twee delen: “Tin Pin Slammer” en “Mingle Mode”. Mingle Mode zal vaker gebruikt worden, omdat dit veel sneller is dan Tin Pin Slammer om Mingle Pin Points mee te verdienen en zo die zeldzame evoluties te verkrijgen. Mingle Mode houdt in dat je de DS dichtklapt, waardoor de Wireless Comminucations worden gestart. Dan gaat je DS op zoek naar draadloze uitzenders. Er zijn drie soorten bronnen te vinden: ESP’ers, Civvies en Aliens. ESP’ers zijn mensen die net als jou een versie van The World Ends With You bij zich hebben en ook draadloos uitzenden, oftewel Mingle Mode aan hebben staan of Tin Pin Slammer spelen. Civvies zijn andere mensen die draadloze functies met hun DS uitoefenen. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld iemand die in Pokémon Diamond de Underground bezoekt, iemand die met vrienden Nintendogs speelt of iemand die doodleuk een tekening aan het maken is in PictoChat. Aliens is een uitzendbron die nog niemand heeft gevonden, maar mijn gevoel zegt me dat het iets te maken heeft met een soort evenement in Shibuya, soortgelijk aan de Pokémon Events om zeldzame Pokémon te vinden. Wanneer je iemand hebt gevonden en hij of zij speelt The World Ends With You, dan krijg je zijn of haar profiel, de winkel die hij of zij heeft klaargezet voor je en eventueel geld voor wanneer je iets van elkaar koopt. Ook krijg je natuurlijk Mingle Pin Points voor de moeite.

The World Ends With You screenshot The World Ends With You screenshot


De andere multiplayer modus, Tin Pin Slammer, is een spelletje waarbij je de Pins van de tegenstander van tafel moet slaan. Dit doe je door met het touchscreen je eigen Pins een zetje te geven. Ook kan elke pin gebruik maken van maximaal vier superkrachten, waaronder het gebruik van je hand om je Pin weer terug op tafel te gooien voordat die de grond raakt, maar denk ook aan het activeren van een grote hamer om andere Pins ‘bewusteloos’ te slaan.

Naast de simpele maar leuke multiplayer is er natuurlijk het ontzettend uitgebreide verhaal. Het verhaal is leuk, interessant en spannend, maar bovenal verwarrend. De makers van The World Ends With You wisten dit, dus hebben ze bij Jupiter besloten om er een “Producer’s Report” in te verwerken. Wanneer je het spel hebt uitgespeeld kun je elk level opnieuw spelen. Wanneer je dan een bepaalde doelstelling bereikt (bijvoorbeeld een eindbaas verslaan zonder zelf schade te krijgen, of het vinden van een zeldzaam kledingstuk) krijg je een gedeelte van dit rapport. Elk stukje dat je leest maakt het verhaal weer een stukje leuker.

De vier G’s:

Gameplay: 9/10
Het spel is vrij lastig snel onder de knie te krijgen, maar wanneer het je lukt is het ontzettend leuk en belonend. Het verhaal houdt je de hele duur van het spel bezig. Sterker nog, zelfs na het uitspelen kun je het verhaal nog helemaal uitpluizen met het Producer’s Report. Het verzamelen van zeldzame Pins terwijl je op 1% van je maximale level speelt is moeilijk, maar belonend.

Graphics: 9/10
Wat kan ik zeggen? Manga is absoluut niet mijn ding, maar wel het ding van dit spel. Shibuya komt tot leven op je DS. Talloze mensen die allemaal hun eigen leven leiden en met allemaal verschillende gedachten. Ook de special effects tijdens de gevechten blijven leuk en zijn absoluut niet vervelend. Het mag dan wel manga zijn, maar zelfs daar ergerde ik me niet meer aan na 10 minuten spelen.

Geluid: 8,5/10
Een hele vette soundtrack, die binnenkort zelfs op iTunes te verkrijgen is. De melodietjes blijven dagenlang in je hoofd zitten. Wanneer je zelfs nog je eigen menumuziek kunt kiezen, is dat voor mij meer dan genoeg.

Geheel: 9/10
Dit spel is een zeer geslaagde RPG. Square Enix stelt ons niet teleur met deze non-mainstream RPG. Alles wat je van een RPG verwacht, zit NIET in deze game. Toch een geslaagd spel. Waarom? Omdat het zo anders is dan je gewend bent. Ook het verhaal is geweldig. Zelfs de hoofdpersoon is echt iemand die je niet in de hoofdrol van een spel zou verwachten. Een goede replaywaarde en een fraaie presentatie maken dit (wat de rest van de releases in 2008 betreft) waarschijnlijk de beste game van het jaar.


reacties

Reactie van Haggis McHaggis op 2008-05-06 11:25 :
Je hebt de frontpage weer gehaald, broertje. Al de vierde keer!
Reactie van Sorbo op 2008-05-06 16:56 :
rofl, nice review frost, maar dat had ik waarschijnlijk al gezegd..... (geschreven op mn dsbrowser :D)
Reactie van dontimo op 2008-05-06 18:04 :
Mooie game en review. Ik ben nu wel volop bezig met GTAIV, dus ik wil deze game wel gaan halen, maar ik ben bang dat ik er dan een 2de verslaving bij heb. Ik heb nog 1 vraag: hoeveel bedraagt jouw speelduur en kan je deze ook zien via een savegame. Ohja ik heb ook gehoord dat er toch veel herhaling in zit, klopt dat?
Reactie van lucias op 2008-05-06 19:53 :
Zeer leuke rev, maar las er in de vlugte wel nog wat kleine fouten in. - om zo alle geluid van de straat [b]de[/b] blokkeren - Neku weet niet wat er gebeurd -> moet uiteraard met 't' ipv 'd' zijn (- pijltjestoetsen heet D-pad en 'A B X Y voor linkshandigen' lijkt me geen juiste notatie ;-) ). - wees een beetje consecuent wat aanhalingstekens en hoofdletters betreft: je schrijft een keer zonder hoofdletter "Ook kan elke pin gebruik maken " en schrijft Puck Attacks met en Ice Risers zonder aanhalingstekens. Voor de rest zeer goede review, game lijkt me heel leuk.
Reactie van dontimo op 2008-05-08 15:40 :
Ik heb de game nu ook gekocht en ik heb er nu een 2de verslaving bij (zoals verwacht):) Anyway, jouw review heeft me overtuigd, dus je bent sterk bezig.
Reactie van jerry op 2008-05-08 20:34 :
dit spel ziet er goed moet ik kopen
Reactie van CrimiClown op 2008-05-10 18:16 :
Bedankt voor al het commentaar. Lucias, bedankt voor je correcties. Dontimo, ik had het 50 uur op zitten voordat ik hem had uitgespeeld, want ik wilde eerst alles opsparen en direct kopen. :P En Haggis is Sorbo zijn sowieso awesome.
Reactie van stijniejj op 2008-05-13 19:10 :
Ik vind et wel een beetje jammer dat se geen Super smash bross brawl voor de DS maken.. Maar wisten jullie al dat je Maple Story voor de DS kan krijge??
Reactie van Candlelight Chaos op 2008-05-14 21:29 :
Ik mag jouw stijl van artikelen wel! Leest lekker weg. En ik ben overtuigd!! Dus ik ga hem zo snel mogelijk halen/spelen/uitspelen =] Dank je voor de review.
Reactie van .Silver op 2008-05-28 20:31 :
GOTY, en ook R(eview)OTY. ;)
Reactie van runefactory op 2008-06-25 18:13 :
Ik hou van manga, animé en van RPG's, maar op een of andere manier vind ik niet zoveel van deze game, maarja, ik snap wel dat mensen dit spel leuk kunnen vinden. Goede review! :D
Reactie van Gaara of the Dessert op 2008-07-23 09:52 :
Ja idd RPG games zijn het Chillst om te doen maar deze lijkt me ook wel vet

Om te kunnen reageren op dit artikel moet je ingelogd zijn.
^^