Persoonlijk Hoofdpagina Forum Artikelen Zoeken Release dates Gamelist Cheats Nieuws tips Contact

GTA: Chinatown Wars review

Door CrimiClown op 2009-05-29 22:57 - Views: 44018

Grand Theft Auto: Chinatown Wars review


De Nintendo DS staat bekend om zijn prachtige titels zoals Laura's Passie en Nintendogs, maar er is meer! Geloof het of niet, Rockstar Games heeft na een flinke tijd wachten eindelijk het onmogelijke gedaan: een volledige GTA game voor een Nintendo console gemaakt.


GTA: Chinatown Wars
Huang vindt het maar saai om een zwaard te bezorgen.
Voor degene die de GTA serie niet zo goed kennen, hier volgt een kleine samenvatting. Je bent in vrijwel elk spel een crimineel die uiteindelijk altijd de baas van een bepaald gebied moet en zal worden. Het verhaal vertelt zichzelf door middel van missies en in-game cutscenes. Chinatown Wars is daarin geen uitzondering.

Je neemt in Chinatown Wars de rol van Huang over, een verwend Triad-crimineeltje regelrecht uit China. Hij is op de 'missie' om een ritueel zwaard bij zijn oom 'Kenny' te brengen. De rit verloopt alleen niet zo soepel als hij had gedacht. Huang wordt overvallen door twee criminelen en verliest het zwaard dat hij moest afleveren. Hij wordt voor dood achtergelaten en in de zee gedumpt, maar hij weet de dood te ontsnappen. Zo ineens sta je in het onvergeeflijke Liberty City, met niks anders dan een schampschot langs je hoofd en een boze oom Kenny...

GTA: Chinatown Wars
"Kenny" is niet zo blij met deze ongelukkige neef...

Graphics


Liberty City is de stad waar het zich allemaal afspeelt. De stad heeft een enorme oppoetsbeurt gekregen tussen GTA3 en GTA4, waar Liberty City ook centraal stond. Gelukkig heeft Rockstar Games ervoor gekozen om de GTA4 'next gen' Liberty City na te maken in Chinatown Wars. Het west-eiland is niet aanwezig in deze DS-game en een paar kleine eilandjes zijn weggelaten. Ondanks dat is Liberty City net zo vol van details als de GTA4 versie. Alle speeltuintjes, monumenten, gebouwen en reclameborden zijn ook aanwezig in Chinatown Wars. Liberty City is ook daadwerkelijk een 'city', veel groter dan alle GTA spellen tot nu toe. Op GTA4 na dan, maar hé, voor een DS game is het extreem groot. Voor zover ik weet is Chinatown Wars het grootste spel dat te spelen is zonder laadtijden tussendoor. Dikke plus!

De details zijn gebleven, maar de graphics zijn aangepast aan het DS-niveau. Chinatown Wars gebruikt de cartoony look die “Tony Hawk: American Skateland” en “The Legend Of Zelda: Phantom Hourglass” ook gebruiken, alleen dan kleiner. Je ziet alles vanuit een top-down camera die meedraait met de speler. Alle 3D modellen die je ziet zijn op klein formaat, omdat de camera toch hoog boven de stad hangt. Ik werd meteen herinnerd aan de oude GTA2 stijl graphics; en dat is wellicht de beste manier om de graphics te beschrijven. Chinatown Wars is een uitvergrote, detailrijke versie van GTA2.

Verder heeft het spel absoluut niets te weinig aan animaties. Voor elke denkbare actie is er een eigen animatie, zelfs voor iets simpels als de knipperlichten van een auto die de bocht om gaat. Een paar animaties zijn wel wat lelijk, of erg overdreven, zoals bijvoorbeeld wanneer je met je blote vuist tegen een auto aan slaat. Deze begint dan spontaan te schudden, alsof je met onmenselijke kracht de auto kan omgooien.

Gameplay


Chinatown Wars speelt als een klassieke GTA. Je loopt rond, jat een auto, rijdt rond in je nieuwe bolide en gaat vervolgens naar je doel. Voorheen was dit altijd een flinke klus, maar nieuwe foefjes hebben het wat makkelijker voor je gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld de microfoon van de DS gebruiken om een taxi te laten stoppen. Het roepen van “Taxi” of simpelweg even blazen in de microfoon is genoeg om de dichtstbijzijnde taxi te laten remmen voor je. Als je geen taxi kunt vinden of als je geen geld hebt om zijn service te betalen, kun je alsnog makkelijk op bestemming komen door de nieuwe GPS functie. Je haalt de map tevoorschijn, kiest een locatie en de minimap geeft aan waar je heen moet. Om het allemaal NOG makkelijker te maken is het mogelijk om de GPS op de weg te laten verschijnen, in de vorm van pijltjes. Zo hoef je niet telkens naar je onderste scherm te kijken.

GTA: Chinatown Wars
Deze handige optie zorgt ervoor dat je niet scheel wordt van het wisselen tussen bovenste en onderste scherm.
Over de schermen gesproken, ze zijn beide creatief gebruikt. Op het bovenste scherm is altijd de actie te vinden. Het eigenlijke spel speelt zich voor 99% af op het bovenste scherm. Het touchscreen wordt gebruikt voor alles wat normaal je visie zou blokkeren: minimap, wapens, geld, menu icoontjes, health en armour. Ook is het touchscreen actief tijdens de vele minigames in het spel. Wil je een auto stelen, maar heb je 'toevallig' niet de goeie sleutels? Geen probleem. Een simpele hot-wire actie en je hebt geen sleutels meer nodig. Zo moet je bij het stelen van een auto het paneel losschroeven en de bedrading manipuleren, of grofweg met een schroevendraaier het slot forceren.

Verder wordt het touchscreen voor alle menu's gebruikt. Eerst dacht ik dat dit vervelend zou uitpakken, maar het viel reuze mee. Je menu bestaat uit een PDA en een laptop, waarvan je voornamelijk de PDA gebruikt omdat die 'draagbaar' is. Met een druk op de Start knop (of het knopje bovenin je touchscreen) kom je in je PDA, waar je je nieuwe e-mails kan lezen van je werkgevers en drugdealers. Ook hoef je niet meer naar de winkel te gaan om wapens te kopen. Via de website op je PDA kun je al je wapens laten bezorgen bij je huis! Ook gebruik je je PDA om een geschikte plek te vinden om drugs te kopen en te verkopen.

Geld verdienen kan op heel veel manieren. De simpelste manier is om iemand neer te schieten of te slaan en zijn portemonnee leeg te halen. Je kunt ook het geluk een kans geven en krasloten kopen (wat bijzonder winstgevend kan zijn als je het een tijdje volhoudt). Of doe eens origineel: pak een taxi en laat eens wat mensen de stad zien! Ondanks al die mogelijkheden is de beste manier om geld te verdienen toch het drugs dealen. Liberty City zit tot de nok toe vol met dealers die allemaal hun winst willen maken. Ze verkopen voor veel en kopen voor weinig, maar als je de markt in de gaten houdt en inspeelt op de vraag en het aanbod naar drugs, kun je al snel duizenden dollars verdienen.

GTA: Chinatown Wars
Huang verdient wat geld bij in de lokale tattoo shop.
Een groot onderdeel van GTA is altijd het aanbod van verschillende voer- en vaartuigen waarmee jij je kunt verplaatsen door de stad. Er is een gigantisch aanbod aan auto's in allemaal verschillende kleuren en uitvoeringen; van racewagens en sedans tot pick-up trucks en bulldozers. Elke auto stuurt en schakelt anders, net als dat elke auto een andere reikwijdte voor wapens en granaten heeft. Zo kun je uit een hoge Patriot-hummer een granaat verder gooien dan uit een lowrider en kun je op een motor elke kant op schieten en vanuit een auto alleen zijwaarts. Auto rijden wordt gemakkelijker gemaakt door de optie om je auto automatisch te laten corrigeren als je op een legale weg rijdt. Ook kun je de camera vanuit een auto aanpassen door de 'Vehicle Camera' aan te passen in de opties.

Wanneer je een misdaad begaat, kun je er donder op zeggen dat er binnen de kortste keren een politieagent op je autodeur klopt... en je vervolgens agressief tegen de vlakte gooit om je te arresteren. Wanneer je gezocht wordt, krijg je een 'Wanted Level'. Des te hoger dit Wanted Level is, des te meer moeite de overheid zal doen om je te grazen te nemen. Op gegeven moment worden zelfs de SWAT, FBI en het leger erbij betrokken.

De politie kwijtraken is geen makkelijke taak, maar Chinatown Wars heeft een nieuw systeem dat het iets makkelijker en leuker maakt. Je kunt politie kwijtraken door ze te laten crashen zonder ze te vermoorden. Als je bijvoorbeeld een Wanted Level van 3 hebt, moet je drie politieauto's laten crashen om naar Wanted Level 2 te gaan. Dan moet je nog 2 auto's vernielen om naar level 1 te gaan, etc. Dit maakt politie-achtervolgingen net wat leuker, omdat je nu met vakkundig rijden een hoop kunt doen. Zie je die twee palen daar? Wedden dat ik er doorheen kan rijden, maar de politie niet?

De verhaallijn is simpel, maar doeltreffend. Je volgt een pad van ongeveer 70 missies, exclusief side-missies en 'random encounters', mensen die je op straat tegenkomt die een klus geklaard moeten hebben. Vele mensen willen dat jij het vuile werk voor hen doet, waarvoor ze je betalen met geld, drugs en informatie die het verhaal vordert. Als je het hele spel hebt uitgespeeld, kun je zelfs nog meer missies unlocken via het internet.

GTA: Chinatown Wars
Speel Mr. Wong's Laundromat op de Social Club website om geld te verdienen en nieuwe kostuums te unlocken.


Yes, that's right! Eindelijk een DS game met een fatsoenlijke downloadable-content service. De Social Club website zorgt ervoor dat je, wanneer jij je friendcode hebt vastgesteld, nieuwe updates kan ontvangen in je GTA game. Tot nu toe zijn er al een paar goeie updates geweest, zoals twee nieuwe verhaal-missies, een kogelbestendige nieuwe auto, nieuwe outfits die je kunt aandoen in de multiplayer modus en stats online vergelijken. Ongetwijfeld zullen er meer en meer downloadables komen voor GTA:Chinatown Wars, dus hou de Social Club in de gaten!

Eén van de leukere onderdelen van Chinatown Wars is de multiplayer. Helaas werkt deze (nog) niet over WiFi (je weet nooit wat Social Club voor ons in petto heeft), maar op LocalWFC is deze optie al enorm uitgebreid. Je kunt kiezen uit vijf gamemodes met elk hun eigen opties. De modi zijn:

  • LCSurvivor (een Deathmatch, maar met politie)
  • Race (met of zonder 'kill to score')
  • Stash Dash (wie het snelst een busje kan waarborgen)
  • Defend the base (waarbij de spelers samenwerken om een leger te verslaan)
  • Gang Bang (waarbij een speler samen met 5 AI-spelers een basis moet vernietigen)

Alle modi zijn leuk om te spelen, goed uitgewerkt en doen denken aan de oude GTA2 multiplayer modus. Verder kun je over WiFi zowel als LocalWFC items, wapens, drugs en geld ruilen en berichten uitwisselen. Wil jij je drugs kwijt maar kun je geen goeie deal vinden? Laat het je vrienden weten, misschien dat zij een betere deal kunnen vinden.

Geluid


In Liberty City zijn radiostations aanwezig zoals in alle andere GTA spellen. Dit keer is er gekozen voor vijf instrumentale muziekgenres: HipHop, Dub, Electro, Jazz en Rock. Alle stations zijn te bereiken in 95% van de auto's (met uitzondering van overheid-voertuigen en speciale voertuigen zoals een go-kart en een formule 1 racewagen).

Het geluid is drastisch gecomprimeerd vanwege de capaciteiten van de DS. Toch klinkt het geluid goed door de boxjes van een DS. Er is niks op aan te merken. Stemmen op straat zijn kraakhelder en alle geluidseffecten, van kogelschoten tot het omkegelen van een pylon, zijn goed gebruikt en bijzonder volledig. Helaas hebben de radiostations geen Dj's, iets wat voor mij een GTA game helemaal afmaakt. Ik vind het bijzonder jammer van het gebrek aan foute reclames en slap gelul van radiohosts, maar goed, het zij zo.

Verder is er niks aan te merken op het geluid. Goed gedaan, leuke 'theme songs' bij elke werkgever, goed gebruik van geluidseffecten, goeie muziek op de radio, perfect gewoon.

GTA: Chinatown Wars
De geheel nieuwe minigun; nog nooit heb je zoveel aandacht gehad!

Geheel


GTA Chinatown Wars is één van de best ontwikkelde games op de DS tot nu toe. Niet alleen is het hele pakketje erg aantrekkelijk, maar ook wordt het spel in leven gehouden door constante uitbreidingen via de Social Club website. Zoals wij nu genieten van de Mr. Wong minigame en twee extra missies, zullen we volgens jaar misschien genieten van online multiplayer, minigames versus elkaar en eigen ontwerp autoverf en logo's (zoals de textures in Animal Crossing en MarioKart). Ik zie een schone toekomst voor deze handheld crime-game. De standaard voor detail en graphics is sterk omhoog gegaan met de release van GTA:CW, dus we mogen er van uit gaan dat meer game developers zo hun best gaan doen, of niet?

Graphics: 9.0
Schone presentatie, ontzettend veel details en dat alles zonder laadtijden. Waar kan ik tekenen?
Gameplay: 9.5
Alles loopt zoals het moet lopen, het speelt geweldig en de stylus wordt goed gebruikt in plaats van fout geforceerd. Waarom zijn niet alle game makers zo slim als Rockstar Games?
Geluid: 8.0
Goeie geluidseffecten, goeie muziek, maar jammer dat de Dj's ontbreken. Ondanks de lage bitrate en gemiddelde kwaliteit pompt het geluid goed uit je boxjes.

Geheel: 9.2
Een bijzonder solide game die zeker een plekje verdient in jouw collectie. Een crimineel goed spel.


reacties

Reactie van brentieboy op 2009-05-30 18:42 :
zoals eerder keigoeie review voor een keigoed spel
Reactie van il-Grande-Roboticus op 2009-05-31 01:07 :
Goed gedaan Crimi, Je laat het spel nog beter uit de kast komen door je goede review *Thumbs Up*
Reactie van Smannesman op 2009-06-02 15:26 :
De review is leuker dan de game.. ha.. ha.. haaaa...
Reactie van Haggis McHaggis op 2009-06-02 16:19 :
Frontpage.. ha.. ha.. haaaa...
Reactie van CrimiClown op 2009-06-02 18:13 :
De comments zijn leuker dan de review.. ha.. ha.. haaaa...
Reactie van noiva op 2009-06-14 08:38 :
hoe doe je je knipperlicht aan en waar is die markt en hoe doe je die pijltjes in beeld ??? PS: het spel is vet cool
Reactie van CrimiClown op 2009-06-14 12:12 :
Eigenlijk hoor je deze vragen ergens anders te stellen. Bij opties kun je "top screen" functies aanzetten, zoals topscreen GPS (die pijltjes). De knipperlichten van auto's gebeuren geheel automatisch en de 'markt' waar ik het over heb is een abstracte markt... er is niet LETTERLIJK een markt met kraampjes drugs, maar gewoon 'de handel in drugs' noem je ook een markt.
Reactie van noiva op 2009-06-14 16:48 :
bedankt maar hoe zet je je knipperlichten aan ??????? en ze gaan niet van zelf!!!
Reactie van noiva op 2009-06-14 16:51 :
nog iets waar zijn geheime auto`s????? en ik wil om 16:52 graag recatie
Reactie van noiva op 2009-06-14 17:07 :
wie wil efe een site mailen met alle cheat code`s via l.alsemgeest@guicknet.nl astublieft ik heb ze hard nodig
Reactie van noiva op 2009-06-20 08:36 :
HALLO, wie weet waar geheime auto`s staan?????
Reactie van CrimiClown op 2009-06-22 16:24 :
Voor al je vragen verwijs ik je door naar het HULP board op de forums. Hier graag alleen commentaar op de REVIEW.
Reactie van Bazzel op 2009-07-05 22:07 :
ik vind het spel saai, de review gaat wel.
Reactie van Esra op 2009-07-17 12:17 :
is die spel leuk??
Reactie van ler op 2009-07-20 18:24 :
heb je ook cheat codes ?
Reactie van ler op 2009-07-20 18:34 :
is die spel leuk?? ersa ik zeg dit vriendelijk dat spel is best leuk maar ook best saai
Reactie van ler op 2009-07-21 11:03 :
CrimiClown heb je ook cheat codes ?
Reactie van CrimiClown op 2009-07-21 14:59 :
Nee. Een snelle Google kan je een eind op weg helpen.
Reactie van noiva op 2009-09-16 19:26 :
kan je vlioegen met heli`s en vliegtuigen?? Ja = hoe doe ik dat of waar moet ik heen ruiden? nee= jammer , echt jammer
Reactie van santietje op 2009-09-21 20:48 :
dit spel is zo leuk
Reactie van aimane1 op 2010-12-26 00:57 :
ik wil eigenlijk vliegen met en heli of vliegtuig maar ik weet niet hoe het moet

Om te kunnen reageren op dit artikel moet je ingelogd zijn.
^^